Tratament nechirurgical

Gonartroza nu se vindecă de la sine. De aceea este important ca pacientul să se prezinte la medicul ortoped, odată cu apariția primului simptom al gonartrozei.
Tratamentul aplicat în primele faze de dezvoltare ale bolii, crește șansele ca articulația să își păstreze integritatea și funcționalitatea pentru ani de zile.

 Tratamentul nechirurgical 
  •  Profilactic – este extrem de important să prevenim apariția gonartozei, în special prin menținerea unui stil de viață sănătos și a unei greutăți ideale, încă din perioada tinereții.
  •  Exercițiile fizice îmbunătățesc mobilitatea articulară și previn atrofia musculaturii periarticulare.
  •  Mersul la bazinul de înot este sănătos atât pentru corp cât și pentru minte și poate preveni apariția bolii. Atenție însă la modul de efectuare a exercițiilor, care trebuie făcute corect și cu moderație.
  •  Kinetoterapia – Un kinetoterapeut poate ajuta pacientul la stabilirea unui program de exerciții, de stretching și de tonifiere a musculaturii coapsei, ce scade uzura cartilajului articular și poate contribui la.o mai bună mobilitate și stabilitate a genunchiului; 
  •  Scăderea în greutate – Pentru fiecare kg adăugat la greutatea corpului, genunchiul resimte 3 kg de presiune în plus. Crescând greutatea corpului cu 5 kg, presiunea pe genunchi crește cu 15 kg, astfel crescând și șansele de a dezvolta gonartroză.
  •  Lubrifiere injectabilă – Acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial din genunchi. Acest lichid lubrifiază articulația, facilitând o mișcare fluidă, fără frecarea oaselor și acționează ca un absorbant al șocurilor transmise la nivelul genunchiului. În formele avansate de artroză, lichidul sinovial se găsește în volum redus.
  •  Infiltrații cu PRP – Este vorba despre o injectare cu plasmă îmbogățită cu trombocite. Această plasmă este obținută prin centrifugarea sângelui propriu recoltat în prealabil de o asistentă medicală. Din studiile făcute până acum, aceste infiltrații cu PRP sunt mult mai eficiente decât infiltrațiile cu acid hialuronic. 
  • Schimbarea activităților – În timp ce exercițiile fizice sunt benefice pentru tratarea gonartrozei, unele tipuri de activități și exerciții pot agrava boala. Sporturile de impact și alergarea trebuie evitate și găsite alternative. Spre exemplu alergarea (jogging) poate fi înlocuită cu înotul sau ciclismul, acestea fiind activități care solicită mai puțin genunchiul. Inactivitatea este dăunătoare și poate duce și la alte probleme de sănătate.
  •  Medicamentele – Pentru tratarea gonartrozei se pot folosi: antiinflamatoare nesteroidiene și antialgice pentru a reduce inflamația de la nivelul genunchiului, glucozamina și sulfatul de condroitină sau infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic sau PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite);
  •  Stațiuni balneoclimaterice recomandate pentru tratarea gonartrozei: Pentru a preveni sau trata gonartroza se recomandă tratament în stațiuni balneoclimaterice cu oligominerale, iodurate sau sulfuroase. Pentru a beneficia de aceste tratamente și pentru a scăpa parțial sau total de durere, dar și pentru a corecta mersul, pacienții pot vizita următoarele stațiuni din România: 
  •  Ape sulfuroase: Herculane, Pucioasa Ape cu oligominerale: Geoagiu, Felix Ape iodurate: Govora, Bazna Ape sărate clorurate: Ocna Sibiului, Amara, Lacul Sărat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu