Pentru confirmarea diagnosticului medicul va solicita efectuarea.unei radiografii a genunchiului pentru a vedea dacă există modificări ale articulației sau dacă există malformații congenitale.
Singurele metode de diagnosticare a gonartrozei sunt examenul clinic, însoțit de radiografia genunchiului.
Testele de laborator nu pot identifica prezența gonartrozei, dar pot fi utilizate pentru a exclude alte probleme, cum ar fi infecția sau guta care pot provoca de asemenea dureri de genunchi.
Investigații radioimagistice și de laborator pentru gonartroză
Modificările degenerative ale articulației genunchiului sunt în mod normal diagnosticate pe baza radiografiei.
Prezența osteofitelor (excrescențe osoase care se formează de-a lungul marginilor articulațiilor) este criteriul principal de diagnostic al gonartrozei.
Osteofitele irită țesuturile adiacente, provocând inflamații.
Prin imagini radiologice ale articulației genunchiului afectat de procesul degenerativ, se poate observa stenoza suprafețelor articulare, precum și prezența corpurilor libere intraarticulare și deformarea axei articulare.
Diagnosticul primar se face prin inspecție, palparea articulației, schimbarea direcției oaselor, mobilitatea articulațiilor plumerice.
Cercetările de laborator se efectuează pe teste comune de sânge și urină: determinarea ratei de sedimentare a eritrocitelor, a fibrinogenului, a ureei și a altor parametri biochimici și scanarea cu ultrasunete a articulației genunchiului.
Cele mai informative sunt examinările cu raze X
și imagistică prin rezonanță magnetică.
Numai după aceea medicul tratează boala.
Examinarea imagistică prin RMN sau CT pentru diagnosticarea gonartrozei
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) oferă un instrument sensibil pentru examinarea tuturor structurilor implicate în procesul de gonartroză.
Examinarea imagistică cu ultrasunete pentru diagnosticarea gonartrozei este o tehnică eficientă, care poate fi efectuată în camera de examinare minimizând disconfortul pacientului. Această metodă facilitează examinarea repetată a tuturor articulațiilor periferice.
Capacitatea imagistică în timp real a ultrasunetelor, nu numai că permite evaluarea dinamică a articulațiilor, dar oferă de asemenea un aspect dimensional care nu este atins prin tehnici statice de radiologie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu